woensdag 7 november 2012

Fruitvlaai

Een typische herfstdag.  Nat en donker.  Het perfecte moment voor een tasje thee met een stukje fruitvlaai.



Wat heb je nodig?:
200 gr bloem
snufje zout
20 verse gist
15 gr boter
2 eetlepels olijfolie
1 dl melk
2 eetlepels suiker
1 eidooier
3 dl banketbakkersroom van instantpoeder


Wat moet je doen?
Los de gist op in lauwe melk.  Doe het zout onderin een kom en zeef de bloem erboven. Maak een kuiltje in de bloem en voeg de boter, de suiker en het ei erbij. Doe het gistmengsel erbij.
Kneed het geheel tot een glad en luchtig deeg.  Plakt het nog te hard, voeg dan een beetje bloem toe.
Zet het deeg vervolgens +/- 30 min op een warme plaats om te rijzen.

Kneed het deeg na het rijzen opnieuw door.  Rol het deeg uit tot een ronde lap van +/- 30 cm.  Bekleed de ingevette vorm met het deeg.  Prik het deeg hier en daar in met een vork en verdeel de banketbakkersroom over het deeg.  Bak vervolgens 25 min op 180°c.  Zet een schaaltje water in de over om te voorkomen dat de korst uitdroogt.  Haal de vlaai na het bakken meteen uit de vorm en laat afkoelen op een rooster.  Vervolgens versier je de vlaai met fruit (naar smaak).  Ik koos voor aardbeien en bananen. Met het beetje deeg dat overbleef maakte ik een éénpersoonstaartje met aardbeien.


 
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten